dilluns, 29 de desembre del 2014

Software

Podem diferenciar dos tipus de Software:

1. Software lliure: És aquell que en tot moment respecta la llibertat de cada usuari amb el producte o programa que hagi adquirit. Un cop que l'usuari ha adquirit el seu programa pot fer el que vulgui amb ell: copiar-lo, estudiar-lo, modificar-lo... Com bé diu el seu propi nom, aquest Software dona llibertat als seus usuaris. 

2. Software propietari: Aquest software és qualsevol programa que tingui uns límits en quant a la utilització per part de l'usuari. En aquest software l'usuari probablement no tindrá les mateixes facilitats per tractar el programa, ja que tindrà límits a l'hora de copiar-lo, distribuir-lo, etc.


 

Fotografia còmica de la lluita avui dia dels que estan a favor 
dels softwares lliures i dels que ho estan dels propietaris. 
Dos programes que utilitzen propietari i lliure.

diumenge, 28 de desembre del 2014

Prezi: Identitat i territori

Dimecres 26 de Novembre, la meva companya Natalia Muñoz i jo vam fer la nostra exposició d'identitat i territori. Aquesta tractava sobre el teatre, vam parlar dels motius pels quals aquest tema ens havia unit i que era tot allò que feia del teatre una activitat tant especial de fer. Aquesta presentació la vam fer mitjançant el programa Prezi, programa explicat anteriorment en la següent entrada: 



       ENTRADA PREZI



M'agradaria deixar-vos el nostre Prezi del teatre per a què el podeu veure:

diumenge, 21 de desembre del 2014

Mapes mentals

Què és?

Un mapa mental és una eina que ens permet fer diagrames on poder expressar-nos nosaltres mateixos per a la funció que volguem, prendre apunts, anotar idees, tasques que hem de fer.. Tot això va lligat a una paraula clau, que és la part central i prioritària del mapa mental. 

Els mapes mentals són una manera divertida de deixar guardat qualsevol tema que volguem, es diu que és semblant al nostre cervell i als nostres pensaments, ja que no estan ordenats ni escrits perfectament en línea, sinó que estan plens de color i formes variades.
Aquests mapes ens ajuden a estalviar temps, aprendre de manera ràpida i divertida, aclarir idees, recordar millor...

Com fer un mapa mental?





A més a més us deixo el link d'unes pàgines web per poder-vos iniciar a fer mapes mentals:

http://www.mapmyself.com/

http://www.mindmeister.com/es



dimecres, 17 de desembre del 2014

Comunicadors en Xarxa: Júlia Otero

Comunicadors en xarxa ha sigut una activitat proposada a les classes de GTIC i COED. Aquesta activitat ha consistit en fer un seguiment per grups d'un personatge públic que creiesim que era un bon comunicador. Durant més o menys un mes hem hagut d'informar-nos de tot el que aquesta persona feia en relació a la comunicació, hem hagut de seguir-la en twitter i guardar els seus tweets o piulades, seguir el seu Facebook, tenir informació de programes on participa, averiguar si escriu en algún bloc... 
Tota aquesta informació l'hem guardat dia rere dia per finalment possar-la ordenadament en un bloc o site per posteriorment expossar a classe si creiem que realment és un bon/a comunicador/a i perquè.  

El meu grup format per les meves companyes Laura Mulero, Maria Vergés, Marta Navarro, Natàlia Muñoz i jo, hem triat com a comunicadora a seguir a Júlia Otero, presentadora de televisió i ràdio. 
Durant un mes hem estat seguint-la a twitter, facebook i a les seves entrades del seu bloc, però a més a més també hem escoltat el programa de ràdio que actualment dirigeix a Onda Cero anomenat Julia en la Onda. Tot allò que hem pogut recollir en aquest mes ho hem guardat tot en un Docs de Google Drive compartit entre les components del grup. 

Finalment hem arribat a la conclusió de que Júlia Otero és una molt bona comunicadora ja que parla de manera fluida, és molt fàcil entendre tot allò que diu i parla amb gran seguretat i decisió. Utilitza un to adequat ni fort ni fluix, però sobretot molts cops utilitza un toc d'humor que fa atraure a la gent pel fet de què els discursos no són tan avorrits gràcies a això.


A continuació us deixo l'enllaç del site que hem creat, on podreu trobar tota la informació recollida aquest mes sobre Júlia Otero:




dissabte, 13 de desembre del 2014

Booktrailer

En aquesta entrada us faré una petita explicació de que és un Booktrailer i us parlaré concretament de la creació d'un d'aquest amb el meu grup de classe.

Què és un Booktrailer?

Un Booktrailer és un clip de video fet per anunciar un llibre, podem dir que el booktrailer és com el trailer d'una pelicula però en aquest cas amb un llibre. L'objectiu d'un booktrailer, com l'objectiu d'un trailer de pelicula, és aconseguir cridar l'atenció del públic que el veu per a aconseguir que tingui ganes de comprar i llegir el llibre que s'anuncia. 

El nostre Booktrailer

A classe de GTIC se'ns va proposar l'activitat de crear el nostre propi Booktrailer per grups. El meu grup format per les meves companyes Laia Soria, Natàlia Muñoz, Mireia Mateo, Laura Nuñez i jo, vam decidir apropar al públic a una de les històries d'amor més boniques com la que és el llibre PERDONA SI TE LLAMO AMOR. 

Els protagonistes d'aquest llibre són Niki i Alessandro, dues persones d'edats i vides completament oposades que tot i les grans barreres que els separen, intenten lluitar pel seu boig amor.


¿HO ACONSEGUIRAN? 


La Laia i la seva parella, en Marc, van representar als dos protagonistes del llibre, la jove Niki i l'empresari Alessandro, mentre que la resta del grup vam adquirir papers secundàris com el de les amigues de Niki, i en el meu cas, la dóna d'Alessandro. 

En el nostre Booktrailer vam filmar algunes de les escenes més intenses i més boniques del llibre. Aquestes es van filmar en la pròpia Blanquerna, pels carrers de Barcelona, a casa dels protagonistes... El Booktrailer també consta d'algunes cançons en els moments d'amor, i la Natàlia com a narradora de la història.

Però sobretot un tret característic del nostre projecte és que deixem la incògnita de com acabarà la història, per tal d'atreure al públic a comprar-se el llibre i comprovar-ho ells mateixos. 
Us deixo el nostre Booktrailer finalitzat, i us animo a fer-ne algún, ja que és una experiència molt divertida! 




dijous, 11 de desembre del 2014

Les presentacions en l'educació

Una de les eines més utilitzades avui en dia per expossar els conceptes o la informació necessària a les aules són les presentacions de PowerPoint, programa explicat anteriorment en aquesta entrada:





Les presentacions de PowerPoint poden tenir dos usos educatius segons el mètode d'aprenentatge que vulgui utilitzar el professor:


  • Ús tradicional: És un mètode on els alumnes copien tot allò que hi ha escrit a la presentació mentre que el professor va explicant aquesta teoria. Normalment són presentacions amb molta lletra, utilitzada pel professor com un llibre. Aquestes presentacions amb tanta quantitat de lletra, provoca que els alumnes es centrin només en copiar amb rapidessa tota la teoria i deixin d'escoltar la explicació del seu professor, cosa que normalment sol ser més important.  
  • Ús creatiu: Aquest tipus de presentacions van més enllà de copiar tota la lletra existent, i tampoc agafen el paper de llibre sinó que es converteixen en un suport de l'explicació a classe. Poden fer-se servir per activitats com per exemple marcar les paraules agudes o les que porten accent. Amb l'ús creatiu es poden fer classes dinàmiques i participatives. 




   

Poema de COED

M'agradaria ensenyar-vos el poema que vaig triar per fer la meva recitació a classe de COED. És un poema escrit per Miquel Martí i Pol i tracta, com bé ens mostra el títol, sobre l'ausencia. Parla de la manera que troba ell per estar a prop del seu amor tot i l'ausencia d'aquest, i aquesta manera és mitjançant els poemes que escriu.






AUSENCIA

Es bueno tener siempre a punto el recurso
de una palabra que llene el vacío de ti, para hacer de ella
la pertinente coraza que me preserve
de la pesadilla de la añoranza y la tristeza.

Entonces te me haces presente en cada
verso que escribo, y cuando, solo, me lo repito
no hay distancia entre tu cuerpo y el mío,
unidos para siempre en el poema.

Miquel Martí i Pol

dimarts, 9 de desembre del 2014

Jamendo



Jamendo és un lloc web, concretament una plataforma músical creada l'any 2005. El funcionament d'aquest lloc web és molt senzill, els propis artistes pujen la seva música de manera totalment gratuïta i tothom qui vol descarregar-se alguna cançó pot fer-ho de forma també gratuïta. Una característica clara de Jamendo és que totes les cançons pujades estan sota lliçencia de Creative Commons, per tant mai tindrem cap problema de drets d'autors. És una pàgina molt útil ja que molts cops ens descarreguem música per altres pàgines o programes, que no tenen aquesta lliçencia i per tant no és legal, ja que estem guardant cançons amb drets d'autors. Amb Jamendo podem estar tranquils i segurs en aquest aspecte.

Aquí us deixo el link per entrar de manera directa a Jamendo i poder començar a descarregar-vos tota la música que volgueu!


dimecres, 3 de desembre del 2014

Anem a l'auditori

Diumenge 30 de Novembre les meves companyes i jo vam anar a l’auditori de Barcelona a veure ‘’Poemes simfònics de strauss’’. Personalment va ser una experiència molt enriquidora ja que va fer canviar la meva opinió sobre les orquestres de música. En aquest concert es van representar dos poemes de Richard Strauss per commemorar el 150è aniversari del seu naixement: l’intens Don Joan i el juganer i Les divertides entremaliadures de Till Eulenspiegel.  En arribar vam poder observar les diferents famílies d’instruments que formaven l’orquestra: vent fusta, vent metall, corda i percussió.

El meu primer error sobre les orquestres va ser pensar que eren avorrides, va ser tot lo contrari, potser gràcies a haver estat estudiant els instruments a classe i entendre una mica més d’aquests. Vam estar assegudes en una part de la sala on podíem veure perfectament els contrabaixos i això va fer que em cridessin més l’atenció i que comprengués el perquè cada instrument és indispensable en el conjunt de l’orquestra. Podíem veure com tota la melodia canviava quan ells s’unien a aquesta.  No sabia quan acabava la representació i això encara em va enganxar més, ja que en un moment semblàvem estar al final de tot el poema simfònic, però en dos segons l’orquestra arrencava amb tota força i t’adonaves que allò encara no era el final.

Un altre punt que em va sorprendre va ser el paper del director, amb quina facilitat (o aparentment facilitat) aconseguia que cada membre de l’orquestra estigués a punt en el seu moment per entrar i que tot sortís bé. Crec que fins aquell dia no havia pensat mai en la importància que té el director d’una orquestra, el qual la seva missió no és només moure les mans al ritme de la música.

També m’agradaria afegir que a mi personalment l’instrument que més m’agrada i que més m’emociona és el violí. Em va posar la pell de gallina les baixades i pujades de to que poden fer els violinistes durant la representació.

Per acabar m’agradaria dir que tot i no plantejar-me anar a veure orquestres cada cap de setmana, sí que gràcies a aquesta activitat de música he pogut canviar positivament el meu punt de vista sobre aquest tipus de música. Crec que cada instrument és un món i tots junts poden crear coses molt maques.  

Flickr



Flickr és un lloc web on podem guardar, compartir i buscar fotografies i videos de manera gratuïta. Flickr té una comunitat d'usuaris registrats que comparteixen amb tothom les seves fotografies i videos. Per buscar i emmagatzemar les fotografies o videos que ens agradin no és necessari registrar-nos en aquesta pàgina web, simplement entrem, escribim en el lloc de búsqueda allò que volem trobar i ho guardem. D'altra banda per compartir amb els altres les nostres fotografies i formar part d'aquesta comunitat sí que hem d'estar registrats.

Quan ens hem fet usuaris de Flickr, podem gaudir d'una pàgina on apareixeran totes les fotografies i videos que volem compartir. A més a més podem afegir a la nostra pàgina coneguts que també siguin usuaris de Flickr, comentar fotografies d'altres usuaris, etiquetar a persones en les nostres fotografies...

Una de les característiques d'aquesta pàgina web és que totes les fotografies están sota la llicència de Creative Commons, per tant podem estar segurs que agafar una fotografia o video de Flickr no és il·legal i no patirem cap problema per drets d'autor. 

dimarts, 2 de desembre del 2014

Mapes conceptuals: Bubbl

Què són els mapes conceptuals?





Joseph D. Novak, creador dels mapes conceptuals


Un mapa conceptual és un dels tipus d'eina més utilitzat avui dia en les escoles per l'aprenentage dels alumnes. Aquesta eina consisteix en a través de fletxes, caselles i poques paraules, representar tot allò que es vol aprendre. És una molt bona manera d'adquirir conexiements ja que l'utilització de poques paraules i la visió tan esquemàtica fa que l'alumne observi les paraules claus i ja intuieixi que és el que va relacionat amb això.
Molts cops passa que es creu que quanta més lletra i millor es memoritzi aquesta quantitat de lletra més coneixements tindrem, però realment gran part d'aquella lletra queda memoritzada de manera mecànica i al cap del temps s'oblida. Els mapes conceptuals, en canvi, t'indiquen la part més important, per a què la teva ment s'enrecordi del que va després. 

Per a què un mapa conceptual estigui correctament realitzat ha de complir tres punts:

1. Jerarquia de conceptes: Abans de fer un mapa conceptual hem de saber quines són les paraules o parts més importants per després col·locar-les.

2. Relació correcta i clara dels conceptes que van units als altres: Un punt molt important en els mapes conceptuals són els connectors que uneixen un concepte amb l'altre, per tant hem de tenir clar que el que estem unint mitjançant el connector sigui correcte.

3. Representació gràfica adequada: El mapa conceptual ha de ser senzill i clar, fàcil d'entendre per captar bé la informació que es vol donar.


Què és Bubbl?



Bubbl és una pàgina Web on es poden crear mapes conceptuals de manera fàcil i clara. En l'activitat que posteriorment us explicaré vam utilitzar Bubbl i crec que és una molt bona eina per fer mapes conceptuals, ja que pots fer-los rapidament al teu gust. Us recomano que el proveu, i per si sorgís cap dubte aquí us ensenyo un tutorial on estan explicats els passos a seguir: 



Activitat

La creació del meu primer mapa conceptual va ser a partir d'un text que el meu professor de GTIC, Jordi Simón, ens va donar. El text es titulava ''El dinar de nadal'' i explicava la història d'una família que es veien tots el dia de nadal per menjar junts. Parlava de les persones que assistien, del lloc on es feia, els plats que es menjaven, la relació familiar de cadascún... 

Text:

“El Dinar de Nadal”

Per Nadal tota la família es reuneix a casa l'àvia Maria, ella fa el dinar per a tots i aquest normalment consisteix en una escudella, un plat de carn i també neules i torrons de postres. Com que l'Àvia ja és gran, normalment l'ajuden els seus dos fills en Joan i el Marc.

En el dinar coincideixo amb les meves cosines i els meus cosins: La Maria, la Paula, en Genís i l'Eduard que són fills del meu oncle Marc. Cal dir que és un moment entranyable en el que parlem de totes les coses que ens han passat al llarg de l'any, ja que ells no viuen a Barcelona com jo sinó que viuen a NewYork. Com sempre en arribar als postres en Genís fa el típic número amb els torrons d'Alacant i fa veure que se li trenca una dent. Tothom riu menys la seva mare que pensa en el que costa el dentista.

La meva germana, la Maria també ve al dinar, i aquest any ho fa amb el seu fill, en Ramon, que no menja ni escudella ni carn, ja que encara té 3 mesos.
El dinar comença puntualment a les dues del migdia i acaba sempre a la mateixa hora, a les 5 de la tarda.

A partir d'aquest text, la nostra missió era crear un mapa conceptual on es podés conèixer la història d'aquesta família sense la necessitat de veure el text. En aquesta entrada del meu bloc, havia pensat donar-vos el text primer, però finalment he decidit que sigueu vosaltres mateixos qui comproveu si només observant el meu mapa conceptual podeu imaginar-vos la història d'aquesta família. Aquí el teniu:



On vaig tenir més dificultats va ser a l'hora d'unir als familiars amb la paraula 'jo', ja que havia de pensar no només si jo ho entenia sino si les persones que poguéssin veure aquest mapa conceptual també ho faríen. Una punt molt bó que té Bubbl és el canvi de color segons els conceptes que es vulgui escriure en cada recuadre. 

Imatge:



Espero que us ajudi!







Fluxogrames

DEFINICIÓ DE FLUXOGRAMA I UTILITZACIÓ DE GLIFFY

El fluxograma és una eina molt semblant al mapes conceptual amb la qual podem crear els nostres diagrames amb diferents formes geomètriques i diferents connectors. Els fluxogrames són eines molt fàcils tant d'utilitzar com d'entendre un cop realiztats, ja que amb poques paraules entenem allò que estem veient, i els colors i formes ens fan entendre-ho d'una manera més fàcil i divertida.

Una molt bona pàgina web per crear els nostres fluxogrames és la següent: 



Si voleu realitzar el vostre propi fluxograma, un cop oberta la pàgina web heu de clicar al botó de provar aquesta eina de manera online. Un cop fet això, s'obrirà un full quadriculat on podreu començar a crear el fluxograma al vostre gust amb diferents formes geomètriques, colors i connectors. Abans, però, us apareix una finestra amb vuit consells per utilitzar Gliffy de manera ràpida i fàcil. Us aconsello que abans de començar feu un ull a aquests consells ja que un cop llegits se us farà molt més ràpid i àgil saber per on i de quina manera heu de començar. 

Els consells per fer un bon fluxograma a Gliffy són els següents:

  1. Arrosegar formes des de la biblioteca
  2. Arrosegar connectors entre les formes
  3. Escriu per afegir el text
  4. Canvia el color, la font i molt més
  5. Personalitza els connectors
  6. Obrir, organitzar i buscar documents
  7. Arrossega imatges des del teu escritori
  8. Utilitza guíes de dibuix per alinear formes
Un cop llegit aquests vuit títols de consells més la seva posterior explicació, el següent pas és apretar el botó de comença a dibuixar per realitzar el fluxograma. 

ACTIVITAT

A continuació us deixo la realització del meu propi fluxograma, el qual tracta de com hem de creuar els carrers a partir dels semàfors. 



dilluns, 1 de desembre del 2014

Padlet

Padlet és una eina per compartir i guardar informació. És un suro on penjar fotografies, videos, audios o escrits de maner a fàcil i senzilla. Es pot utilitzar com a archiu personal o en forma de pissarra col·lectiva.





El funcionament és molt senzill, la pàgina Web es presenta com un tauler en blanc, on només arrossegant els arxius que es volen posar i escribint en aquestes, podem crear el nostre suro. Una característica principal de Padlet és que es poden agregar títols tant al Padlet en general (títol del tema) com en cada fotografia individualment.

Per crear el nostre Padlet no és necessari registrar-se, per tant qualsevol pot fer un. En l'àmbit d'educació infantil és una molt bona manera no només per compartir informació amb els mes petits sinó que també pot tenir altres utilitats: 

1. Agenda de l'escola: Es podria utilitzar per deixar escrits els deures de cada setmana per a què tant els petits com els seus pares estiguin al dia de lo que es fa a l'escola.

2. Passar llista: Es poden col·locar les fotografies de tots els alumnes de la classe i fer d'aquest programa una manera més divertida de passar llista.

3. Parlar dels temes de classe: Molts cops a classe es tracten temes concret, aquests temes es poden introduir en Padlet, fer que cada alumne aporti alguna fotografia o comentari des de casa.  



Aquí us deixo un Padlet que vaig fer de pràctica en el qual apareixen les parts del cos humà:




Wordle: Núvols de paraules

Els núvols de paraules (tag cloud word cloud en anglès) s'utilitzen per representar un text o document de manera condensada. El funcionament d'aquests núvols consisteix en jugar amb la grandària i el color de les paraules. El que es vol amb ells és que la gent es fixi en les paraules claus, les paraules més importants, per tant, aquestes apareixen de amb una grandària superior a les altres o bé amb un color diferent. 

Entrant a aquest enllaç trobareu informació interesant sobre els núvols de paraules, com per exemple un resum de l'estudi del perquè les persones útilitzen tant aquesta manera d'ordenar o col·locar paraules: 





Wordle és un programa online on es poden crear núvols de paraules. Primer tries el text que vols transformar en núvol de paraula i el copies. Ell mateix farà el núvol segons la informació que hi hagi en el text, per exemple: quantes més vegades es repeteixi una paraula del text seleccionat, més gran la farà dins del núvol, ja que això indica que és de les més importants.

Un cop fet el núvol, cada persona pot triar l'estètica d'aquest escollint els colors, l'estil de lletra, el color de fons, extreure les paraules que tú no consideris necessàries, etc.






En aquesta pàgina Web podreu trobar més informació sobre el funcionament de Wordle: