dimarts, 2 de desembre del 2014

Mapes conceptuals: Bubbl

Què són els mapes conceptuals?





Joseph D. Novak, creador dels mapes conceptuals


Un mapa conceptual és un dels tipus d'eina més utilitzat avui dia en les escoles per l'aprenentage dels alumnes. Aquesta eina consisteix en a través de fletxes, caselles i poques paraules, representar tot allò que es vol aprendre. És una molt bona manera d'adquirir conexiements ja que l'utilització de poques paraules i la visió tan esquemàtica fa que l'alumne observi les paraules claus i ja intuieixi que és el que va relacionat amb això.
Molts cops passa que es creu que quanta més lletra i millor es memoritzi aquesta quantitat de lletra més coneixements tindrem, però realment gran part d'aquella lletra queda memoritzada de manera mecànica i al cap del temps s'oblida. Els mapes conceptuals, en canvi, t'indiquen la part més important, per a què la teva ment s'enrecordi del que va després. 

Per a què un mapa conceptual estigui correctament realitzat ha de complir tres punts:

1. Jerarquia de conceptes: Abans de fer un mapa conceptual hem de saber quines són les paraules o parts més importants per després col·locar-les.

2. Relació correcta i clara dels conceptes que van units als altres: Un punt molt important en els mapes conceptuals són els connectors que uneixen un concepte amb l'altre, per tant hem de tenir clar que el que estem unint mitjançant el connector sigui correcte.

3. Representació gràfica adequada: El mapa conceptual ha de ser senzill i clar, fàcil d'entendre per captar bé la informació que es vol donar.


Què és Bubbl?



Bubbl és una pàgina Web on es poden crear mapes conceptuals de manera fàcil i clara. En l'activitat que posteriorment us explicaré vam utilitzar Bubbl i crec que és una molt bona eina per fer mapes conceptuals, ja que pots fer-los rapidament al teu gust. Us recomano que el proveu, i per si sorgís cap dubte aquí us ensenyo un tutorial on estan explicats els passos a seguir: 



Activitat

La creació del meu primer mapa conceptual va ser a partir d'un text que el meu professor de GTIC, Jordi Simón, ens va donar. El text es titulava ''El dinar de nadal'' i explicava la història d'una família que es veien tots el dia de nadal per menjar junts. Parlava de les persones que assistien, del lloc on es feia, els plats que es menjaven, la relació familiar de cadascún... 

Text:

“El Dinar de Nadal”

Per Nadal tota la família es reuneix a casa l'àvia Maria, ella fa el dinar per a tots i aquest normalment consisteix en una escudella, un plat de carn i també neules i torrons de postres. Com que l'Àvia ja és gran, normalment l'ajuden els seus dos fills en Joan i el Marc.

En el dinar coincideixo amb les meves cosines i els meus cosins: La Maria, la Paula, en Genís i l'Eduard que són fills del meu oncle Marc. Cal dir que és un moment entranyable en el que parlem de totes les coses que ens han passat al llarg de l'any, ja que ells no viuen a Barcelona com jo sinó que viuen a NewYork. Com sempre en arribar als postres en Genís fa el típic número amb els torrons d'Alacant i fa veure que se li trenca una dent. Tothom riu menys la seva mare que pensa en el que costa el dentista.

La meva germana, la Maria també ve al dinar, i aquest any ho fa amb el seu fill, en Ramon, que no menja ni escudella ni carn, ja que encara té 3 mesos.
El dinar comença puntualment a les dues del migdia i acaba sempre a la mateixa hora, a les 5 de la tarda.

A partir d'aquest text, la nostra missió era crear un mapa conceptual on es podés conèixer la història d'aquesta família sense la necessitat de veure el text. En aquesta entrada del meu bloc, havia pensat donar-vos el text primer, però finalment he decidit que sigueu vosaltres mateixos qui comproveu si només observant el meu mapa conceptual podeu imaginar-vos la història d'aquesta família. Aquí el teniu:



On vaig tenir més dificultats va ser a l'hora d'unir als familiars amb la paraula 'jo', ja que havia de pensar no només si jo ho entenia sino si les persones que poguéssin veure aquest mapa conceptual també ho faríen. Una punt molt bó que té Bubbl és el canvi de color segons els conceptes que es vulgui escriure en cada recuadre. 

Imatge:



Espero que us ajudi!







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada