divendres, 24 d’octubre del 2014

Video y educación - Joan Ferrés


El llibre ''Video y educación'' de Joan Ferrés ens parla de com hem de formar als alumnes dins de l'escola, opina que els mestres hem de preparar-los correctament pel dia a dia de la nostra societat. Una de les opinions clares d'aquest llibre és que creu que els professors d'avui en dia no introdueixen prou les noves tecnologies en l'educació dels nens, sense saber que gràcies a aquestes, els alumnes poden arribar més facilment al coneixement necessari. 

En aquest llibre se'ns parla també de les dues grans onades de canvi que han patit els éssers humans: la revolució agrícola i el naixement de la civilització industrial. Un cop introduides aquestes dues onades ens parla de que actualment estem començant a viure la tercera onada, la qual estarà completada en unes dècades: la era electrònica.

Joan Ferrés ens parla de la por al canvi, ens afirma que és aquest motiu pel qual les noves tecnologies encara no s'acaven d'adaptar a l'educació. La por al canvi. Va passar el mateix amb les màquines d'escriure i fins i tot amb els bolígrafs. La nostra societat es caracteritza per tenir por a qualsevol factor que alteri allò que ja esta correcte en la nostra vida, por a allò que ens tregui de la nostra zona de comfort.

M'agradaria remarcar uns números que personalment em van impressionar moltíssim en quant a televisió i escola. Un estudi va comprovar que el 80% de la informació assimilada pels adolescents espanyols d'entre 12 i 15 anys arriba a través dels mitjans de comunicació i només un 20% arriba a través de l'escola. Això ens indica que hi ha una nova manera de conèixer i d'aprendre, la qual ja no és només a través de lectures, concepte i memorització, és una manera que es basa en les sensacions i les emocions, una nova intel·ligència. Aquesta nova manera té com a eix principal la imatge, amb la imatge s'apren sense haver de memoritzar de manera mecànica, s'apren endinsant-se en ella i deixant-se portar pels sentits. Els alumnes aprenen molt més ràpid i amb molt més d'interès i motivació amb tot allò que consta de so, imatge o tots dos enllaçats. Els professors, en canvi, s'excusen dient que la unió de la imatge i el so no pot substituir als llibres, sense adonar-se que ja està començant a fer-ho. 

En definitiva, el que pretèn Joan Ferrés amb aquest llibre, és fer una reflexió sobre la integració del video en el procès d'aprenentage a les aules.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada